Distribuţii spaţiale ale mişcării seismice a terenului pe teritoriul României
NUCLEU 2016-2017 OBIECTIVUL 1 PN 16350102 FAZA 1

Proiectul: Variabilitatea mișcării seismice a terenului – rezultat al efectelor de sursă și de propagare (regionale și locale). Implicații în estimarea hazardului seismic

1. Obiectivul proiectului:

O investigaţie bazată pe arhiva actuală de date seismologice digitale, asupra distribuţiei spaţiale şi caracteristicilor de atenuare ale parametrilor de mişcare a terenului, pentru cutremurele cu magnitudine Mw > 4 de pe teritoriul României.

2. Rezultate preconizate pentru atingerea obiectivului:

- Analiza integrată a distribuţiilor individuale ale mişcărilor maxime ale terenului, generate de cutremurele cu magnitudine Mw > 4 de pe teritoriul României, urmărindu-se evidenţierea variabilităţii determinate de condiţiile regionale / locale de propagare a undelor seismice şi de efectele de sursă (mecanismul focal al cutremurelor).

- Testarea şi dezvoltarea, pe baza setului de date actual, a ecuaţiilor predictive pentru atenuarea mişcării maxime a terenului, pentru cutremurele de pe teritoriul României.

- Relaţii de corelaţie între mişcarea maximă observată a terenului (acceleraţie maximă şi viteză maximă) şi intensităţile macroseismice raportate pe teritoriul României.

3. Obiectivul fazei:

Analiza distribuţiei spaţiale a parametrilor mişcării seismice a terenului, generate de cutremurele cu magnitudine Mw > 4 de pe teritoriul României

4. Rezultate preconizate pentru atingerea obiectivului fazei:

- Realizarea setului de date seismologice relevante studiului.

- Hărţi ale distribuţiilor spaţiale ale parametrilor mişcării seismice a terenului.

- Analiza integrată a distribuţiilor spaţiale ale mişcării maxime a terenului.

Detalii