Proiectul: Parametrizarea surselor seismice in cazul seismicitatii grupate in crusta si manta
Obiectivul principal al proiectului: Combinarea algoritmilor de corelatie incrucisata cu algoritmii de deconvolutie relativa (rapoarte spectrale si functii Green empirice) in scopul optimizarii constrangerii proprietatilor de sursa in cazul secventelor crustale si subcrustale.
Obiectivul fazei: Paramertizarea sursei cutremurelor secventei seismice de la Marasesti din noiembrie 2014-ianuarie 2015: studiu de caz; corelarea proprietatilor parametrilor de sursa ai gruparilor seismice cu seismotectonica zonei in care acestea sunt generate.
Rezultate
Scopul proiesctului este evaluarea parametrilor sursei seismice ai cutremurelor secventei crustale din 22 noiembrie 2014–ianuarie 2015, care a generat socul principal ce se constituie in cel mai mare eveniment inregistrat in zona (ML=5.7), folosind combinarea tehnicilor de corelare incrucisata a formelor de unda cu metodele relative de deconvolutie.
Estimarea relatiilor de scalare ale parametrilor de sursa (moment seismic, raza sursei, caderea de tensiune) analizati si incadrarea lor in tendintele generale ale scalarii sursei din Romania si din intreaga lume.
Determinarea solutiei de plan de falie a socului principal al secventei din 52 de semne ale primelor sosiri ale undelor P si incadrarea ei in seismotectonica din zona aliniamentului Marasesti-Galati-Braila (MGB) (Havskov, J., Ottemöller, L., 2001).