Dezvoltarea metodologiei pentru estimarea in timp real a magnitudinii din moment seismic si a parametrilor miscarii solului, din date de acceleratie.
NUCLEU 2016-2017 OBIECTIVUL 3 PN 16350304 FAZA 1

Proiectul: Estimarea in timp real a magnitudinii din moment seismic si a parametrilor miscarii solului in cazul producerii cutremurelor semnificative pe teritoriul Romaniei din date de acceleratie

1. Obiectivul proiectului:

Obiectivul principal al acestui proiect este de a dezvolta o metoda automata, stabila, pentru estimarea in timp real a magnitudinii cutremurelor din moment seismic si a parametrilor miscarii solului pentru evenimentele seismice inregistrate de o retea de accelerometre.

2. Rezultate preconizate pentru atingerea obiectivului:

Dezvoltarea de instrumente care pot fi folosite in managementul dezastrelor provocate de cutremure in Romania. In particular, vor fi dezvoltati algoritmi pentru determinarea rapida a parametrilor sursei seismice (localizarea in timp real a sursei, reprezentarea acesteia pe harta, determinarea magnitudinii din moment seismic si a parametrilor miscarii solului, folosind reteua de accelerometre).

3. Obiectivul fazei:

Identificarea, dezvoltarea si descrierea metodologiei de estimare in timp real a momentului seismic scalar, a magnitudinii moment seismic si a frecventei de colt asociate evenimentelor seismice vrâncene de adâncime intermediara înregistrate de o rețea seismica echipata cu senzori de accelerație.

4. Rezultate preconizate pentru atingerea obiectivului fazei:

Testarea algoritmului de estimare a magnitudinii moment (Mw) pentru un set de cutremure semnificative, produse la adancimi intermediare din zona Vrancea, utilizand reteaua de accelerometre disponibila din cadrul INCDFP.

Detalii