Modelarea fenomenului tsunami pentru diferite scenarii seismice ale cutremurelor majore generate în Marea Neagră care ar putea afecta zonele costiere ale României
NUCLEU 2019-2022 OBIECTIVUL 1 PN 19080102 FAZA 13 TERMEN: 07.12.2021

Obiectivul fazei:

  • reducerea riscului datorat fenomenului tsunami prin realizarea studiilor necesare pentru urmărirea acestui fenomen în Marea Neagră, ce reprezintă un obiectiv de interes național atât pentru cercetarea din România, cât și în cadrul INCDFP.

Pentru atingerea obiectivului, se vor realiza numeroase scenarii de tsunami pentru posibile cutremure ce ar putea afecta populația și localitățile din zona litoralului românesc și bulgăresc. În cadrul modelarii, se vor folosi parametrii unor cutremure din trecut, cu scopul de a estima înălțimile maxime ale valurilor ce ar putea fi generate, cât și a magnitudinilor minime care ar duce la generarea de valuri semnificative. În acest studiu se dorește realizarea unei comparații între scenarii pentru aceiași parametri seismici, folosind individual cele 2 programe menționate mai sus (TAT si TRIDEC), pentru zonele seismice care prezintă un risc asupra litoralului românesc (Shabla, Istanbul și Crimeea). Toate acestea vor contribui la o mai bună înțelegere a fenomenului tsunami în general, la îmbunătățirea studiilor legate de acesta pe plan local, cât și la evaluarea cât mai precisă a efectelor pe care le poate avea acest fenomen asupra litoralului nostru. De asemenea, rezultatele vor putea fi folosite și pentru prevenție și alarmare în cazul producerii unui eveniment în timp real în Marea Neagră.

Rezultate preconizate pentru atingerea obiectivului fazei:

  • realizarea bazei de date cu simulări de tsunami pentru zona de vest a Mării Negre,
  • îmbunătățirea condițiilor de modelare pentru această zonă, prin folosirea a două programe diferite (TAT și TRIDEC)
  • estimarea unor înălțimi maxime de valuri ce ar putea fi generate pentru anumite magnitudini ale cutremurelor

Rezumatul fazei:

Cutremurele cu magnitudini M>6.5 sunt cunoscute ca fiind generatoare de tsunami în trecut în Marea Neagră. Chiar dacă zone precum coastele de sud, nord sau vest sunt cunoscute ca fiind zone cu risc ridicat, toate țările înconjurătoare ar trebui să fie considerate riscante din punctul de vedere al generării de valuri tsunami. Obiectivul acestei faze este evaluarea hazardului la tsunami pe litoralul românesc, prin intermediul unor modelări multiple folosind parametrii unor cutremure din trecut și nu numai. Studiul se realizează pe 3 zone adiacente care ar putea afecta litoralul românesc, Shabla, vestul Turciei - Istanbul și Crimeea, folosind programe de modelare TAt si TRIDEC.

Rezultate obținute:

  • Realizarea bazei de date cu simulări de tsunami pentru zona de vest a Mării Negre, pentru zonele seismogene și tsunamigene: Shabla, Vestul Turciei și Crimeea. S-au realizat peste 800 de scenarii (cu programul TAT), stocate atât la nivel național, cât și pe platforma JRC, în vederea utilizării pentru alertă timpurie a producerii unui val tsunami periculos.
  • Îmbunătățirea condițiilor de modelare pentru această zonă de vest a Mării Negre, pentru zonele seismogene și tsunamigene: Shabla, Vestul Turciei și Crimeea, prin folosirea a două programe diferite (TAT și TRIDEC) de prelucrare și modelare și realizare a comparației între metode.
  • Estimarea unor înălțimi maxime de valuri ce ar putea fi generate pentru anumite magnitudini ale cutremurelor ce se produc în zonele seismogene din zona de vest a Mării Negre și anume pentru zonele seismogene și tsunamigene: Shabla, Vestul Turciei și Crimeea.

Detalii