Obiectivul fazei:
Implementarea de instrumente pentru asigurarea interoperabilității și integrării datelor geofizice colectate la nivel instituțional în cadrul produselor și serviciilor de referința europene și globale.
Rezultate preconizate pentru atingerea obiectivului fazei:
Rezumatul fazei:
Pentru ca datele de monitorizare sau produsele de cercetare generate pe baza acestora să fie accesibile atât în interiorul comunității științifice cât și utilizatorilor comuni, este nevoie de definirea și implementarea unor standarde descriptive pentru aceste seturile de date, altfel spus de standardizare a metadatelor. Această standardizare a metadatelor permite utilizarea lor pentru a facilita accesul la date, produse și servicii (DPS) deținute de infrastructuri distribuite, fără a fi nevoie ca datele sa fie relocate sau formatul lor primar să fie modificat (uniformizat). De asemenea, este facilitată descoperirea și căutarea, implicit descărcarea, utilizarea și reutilizarea. Un rezultat propus al acestei faze este crearea arhitecturii unei baze de date cu metadate standardizate, precum și facilitarea accesului la aceste colecții de date și produse inventariate pentru activitățile planificate în celelalte faze.
Rezultate obținute:
Implementarea de instrumente pentru asigurarea interoperabilității și integrării datelor geofizice colectate la nivel instituțional în rețelele europene va permite realizarea de cercetări inter și multi-disciplinare prin punerea în comun a măsurătorilor seismologice, geofizice și geodezice laolaltă, cu date geologice sau satelitare, rezultând o amplă analiză a hazardelor naturale și estimări precise ale potențialului resurselor naturale precum și o înțelegere mai bună a dependințelor dintre diferitele componente ale mediului înconjurător. Avantajele unui astfel de demers integrator sunt: