Proiectul: Evaluarea efectelor macroseismice ale cutremurelor produse recent pe teritoriul Romaniei in scopul obtinerii parametrilor miscarii solului pentru evenimentele seismice crustale.
1. Obiectivul proiectului :
Obiectivul general al proiectului se refera la activitatea de cercetare complexa privind evaluarea efectelor macroseismice produse de cutremurele recente pe teritoriul Romaniei si in zonele transfrontaliere in scopul obtinerii parametrilor miscarii solului pentru evenimentele seismice crustale, fiind un instrument deosebit de pretios in evaluarea seismicitatii pe termen lung si a hazardului seismic. De asemenea, pentru atingerea obiectivului final al proiectului se iau in considerare toate evenimentele seismice crustale pentru care exista informatii macroseismice (intensitati, harti cu izoseiste, chestionare etc.), in scopul dezvoltarii si testarii unor noi legi de atenuare a intensitatii macroseismice.
2. Rezultate preconizate pentru atingerea obiectivului:
-Baze de date cu valori ale intensitatii macroseismice rezultate din evaluarea informatiilor din chestionarele macroseismice completate pentru evenimentele seismice analizate in cadrul proiectului;
-Incadrarea seismotectonica a zonelor seismice care au generat evenimentele cercetate
macroseismic;
- Harti macroseismice ale cutremurelor studiate in proiect;
- Baza de date cu IDP-uri (puncte de intensitate macroseismica) pentru toate cutremurele crustale produse pe teritoriul Romaniei;
- Parametrii miscarii solului pentru evenimentele seismice crustale;
- Relatii de atenuare a intensitatii macroseismice pentru cutremurele crustale;
- Lucrari stiintifice publicate in reviste de referinta ISI;
- Prezentarea rezultatelor la conferinte nationale si internationale;
- Pagina web a proiectului.
3. Obiectivul fazei nr 1:
Elaborarea hartii macroseismice a cutremurului din 25 aprilie 2009 (MD=5.7) produs in zona Vrancea. Pentru realizarea obiectivului fazei 1 s-au analizat toate informatiile colectate imediat dupa producerea cutremurului, cele mai importante si numeroase fiind chestionarele macroseismice completate cu efectele observate pe teren in zonele in care miscarea seismica a fost resimtita. Evaluarea informatiilor continute in chestionarele macroseismice s-a facut pe baza Standardului (Scara Intensitatilor Seismice-MSK-STAS 3684-71). Obiectivul final al fazei il reprezinta obtinerea hartii macroseismice a cutremurului vrancean din 25.04.2009.
4. Rezultate preconizate pentru atingerea obiectivului fazei:
-Harti seismice si seismotectonice;
-Diagrame privind statistica observatiilor macroseismice colectate;
-Baze de date macroseismice (fisiere cu intensitatile seismice observate dupa producerea
cutremurului din 2009);
-Harta macroseismica a cutremurului vrancean din 25 aprilie 2009;
-2 articole stiintifice publicate in revista cotata ISI;
-Prezentari conferinte.