Obiectivul fazei:
Realizarea unei analize de bune practici legate de aplicarea metodelor geofizice pentru investigarea proprietăților fizice ale subsolului cu diverse aplicații în studii geofizice si geotehnice.
Rezultate preconizate pentru atingerea obiectivului fazei:
Rezumatul fazei:
Metodele geofizice sunt utilizate pentru a studia proprietățile fizice ale mediului subteran, cum ar fi roci, sedimente, apă, goluri etc. Ele pot fi clasificate în două tipuri principale: metode pasive și metode active.
Caracterizarea unui amplasament este procesul de evaluare și determinare a proprietăților geotehnice și geofizice ale amplasamentului necesare înțelegerii modului în care acesta răspunde la mișcarea solului indusă de un cutremur. Aceasta implică studierea condițiilor subsolului, cum ar fi proprietățile solului și ale rocilor, pentru a determina vulnerabilitatea amplasamentului la activitatea seismică.
Informațiile obținute în urma studiilor de caracterizarea a amplasamentelor sunt esențiale pentru proiectarea și construirea de structuri și infrastructuri rezistente la cutremure. MAM și MASW sunt două metode geofizice active care sunt utilizate frecvent pentru caracterizarea amplasamentelor. Metode de cercetare geoelectrometrice sunt utilizate în geofizica de suprafață și se bazează pe măsurarea rezistivității materialelor din subsol prin introducerea și măsurarea unui curent electric transmis prin subteran.
Rezultate obținute: