În desfășurarea acestei etape, se vor realiza analize ale dependenţei mişcărilor maxime de distanţa focală, cu cuantificarea variabilităţii datorate caracterisiticile surselor: magnitudine, mecanism focal, cădere de tensiune. Pe baza rezultatelor se vor estima legi de atenuare specifice amplasamentelor.
Obiectivul fazei:
Analiza variabilităţii aleatorii a mişcării maxime a terenului, produse de cutremurele subcrustale vrâncene puternice şi moderate, datorată caracteristicilor sursei seismice (parametrilor sursei)
Rezultate preconizate:
Rezumatul fazei:
Utilizând datele digitale de acceleraţie disponibile în arhiva INCDFP, s-au determinat parametrii de sursă: moment seismic, frecvenţă de colţ, raza sursei, cădere de tensiune, pentru cutremurele vrâncene subcrustale recente, cu magnitudine Mw > 4.5. Din rezultatele obţinute s-a observat, în general, o creştere a razei sursei cu creşterea momentului seismic. S-au dezvoltat, pentru amplasamentele individuale ale staţiilor seismice, ecuaţii predictive ale mişcării terenului generate de cutremurele vrâncene de adâncime intermediară. S-a evidenţiat o corelaţie între reziduurile logaritmice ale acceleraţiei maxime, rezultate din analizele de regresie, şi căderea de tensiune statică a evenimentelor; tendinţa este consistentă între staţiile seismice.
Rezultate obţinute: