Implementarea modelului de viteze în programul SeisComP3 și testarea modelului
NUCLEU 2016-2017 OBIECTIVUL 1 PN 16350110 FAZA 2

Proiectul: Cercetari complexe privind structura crustei si mantalei superioare in partea de vest si sud-vest a Romaniei prin tomografie seismica

1. Obiectivul proiectului:

Obiectivul general al proiectului constă în implementarea modelului de viteze obținut prin tomografie seismică utilizând date locale din vestul și sud vestul României în programul SeisComP3 și testarea lui.

2. Rezultate preconizate pentru atingerea obiectivului:

Îmbunătățirea localizărilor evenimentelor seismice din vestul și sud-vestul României.

3. Obiectivul fazei:

Implementarea modelului de viteze de referință 1D obținut prin tomografie seismică în programul SeisComp3 și relocalizarea unor evenimente seismice folosind acest model.

4. Rezultate preconizate pentru atingerea obiectivului fazei:

Pentru modelul de viteze de referință obținut se va crea tabela cu timpii de parcurs pentru undele seismice de la evenimentele din baza de date creată (timpii de parcurs dintre sursă și receptor) folosind programul TauP si se va genera modelul in formatul acceptat de modulul LOCSAT (modul ce realizează localizarea evenimentelor seismice) din programul SeisComP3.

După implementarea modelului de viteze se vor face primele relocalizări ale evenimentelor seismice din regiunea studiată. Se vor face comparații între localizările obținute cu modelul de viteze global și cel rezultat din tomografie seismică. Pentru relocalizarea evenimentelor se vor utiliza doar cutremurele ce îndeplinesc anumite criterii (magnitudine, număr de stații seismice) ce vor fi stabilite după analizarea bazei de date. În paralel se vor efectua localizări automate ale evenimentelor înregistrate în timp real.

Detalii