Obiectivul fazei:
Dezvoltarea și implementarea în cadrul sistemului de achiziție și procesare a datelor în timp real (Antelope) a metodologiei de estimare în timp real a hărților parametrilor mișcării solului PGA (Peak Ground Acceleration), PGV (Peak Ground Velocity), PSA 03 (Pseudo Spectral Acceleration – 0.3s), PSA 10 (Pseudo Spectral Acceleration – 1s), PSA 30 (Pseudo Spectral Acceleration – 3s) și a intensităților seismice calculate pe baza acestora, acestea reprezentând un domeniu de interes în comunitatea științifică internațională.
Rezultate preconizate pentru atingerea obiectivului fazei:
Rezumatul fazei:
Cele mai multe cutremure din România se produc în zona seismică Vrancea, însă există numeroase alte zone cu evenimente seismice care se produc la adâncimi superficiale, inclusiv regiunile Tg. Jiu (Oltenia) și Arad unde au fost înregistrate 2 secvențe seismice importante pentru seismicitatea României și care au fost abordate în acest studiu. Combinarea observațiilor macroseismice cu datele despre mișcarea solului reprezintă un punct important în cercetarea științifică, generându-se abilitatea de a transforma valorile maxime de mișcare a solului în intensitate seismică și vice-versa. Aceste relații de conversie ne permit să suplimentăm datele instrumentale de mișcare a solului (PGA, PGV) cu un alt set independent de date (ex. PGA transformat în IMSK), astfel încât să reducem cât mai mult incertitudinile/erorile.
Rezultate obținute:
Integrarea unui algoritm pentru calculul parametrilor mișcării solului (PGA, PGV, etc.,) și calculul rapid al intensităților seismice prin dezvoltarea unor module în sistemul complex de achiziție și procesare a datelor în timp real (ANTELOPE). În urma realizării acestei faze s-a atins obiectivul de a avea un set mare de date despre înregistrările distribuției mișcării solului și pentru analiza post cutremur a structurilor, reprezentând și o bază empirică pentru îmbunătățiri în microzonarea seismică ulterioară și îmbunătățirea codurilor și normativelor de proiectare seismică.