Reducerea nivelului de detecție pentru cutremurele intermediare din zona Vrancea utilizând date înregistrate pe canale de viteza
NUCLEU 2019-2022 OBIECTIVUL 2 PN 19080201 FAZA 13 TERMEN: 04.05.2021

Obiectivul fazei:

Reducerea nivelului de detecție pentru cutremurele intermediare din zona Vrancea utilizând date înregistrate pe canale de viteza, în vederea creșterii performanțelor sistemului de alarmare la cutremure.

Rezultate preconizate pentru atingerea obiectivului fazei:

  • Noi metodologii in timp real ce permit detecția şi estimarea parametrilor cutremurelor in cadrul sistemului de alertare la cutremure.
  • Creșterea performantelor sistemului de alertare prin reducerea pragului de detecție a cutremurelor.
  • Reducerea numărului de alerte false prin creșterea calității datelor in cadrul sistemului de alarmare

Rezumatul fazei:

Sistemele de avertizare timpurie la cutremure (EEWS) reprezintă unele dintre cele mai eficiente moduri de a reduce daunele cauzate de cutremure, fiind folosite pentru a determina parametrii cutremurelor în timp real, în vederea emiterii de avertizări înainte ca undele periculoase să ajungă în locațiile alertate. Aceste sisteme pot oferi timpi de alertare de ordinul secundelor sau minutelor, în vederea luării unor decizii automate pentru reducerea pagubelor şi salvarea de vieți omenești. În cadrul INCDFP este operațional un sistem de alarmare la cutremure centrat pe zona seismică Vrancea. Dezvoltarea acestuia a început în anul 2002 şi rețeaua inițială cuprindea doar 3 stații de tip „strong motion” (senzori de accelerație */-2g) (Vrâncioaia-VRI, Ploștina-PLOR și Muntele Roșu-MLR).

Rezultate obținute:

Metodologia studiată permite o estimare rapidă a magnitudinii moment a cutremurelor puternice înregistrate de Rețeaua Seismică Națională utilizând date înregistrate de senzorii de viteză din cadrul INCDFP. Rezultate obținute în urma simulărilor realizate vor fi integrate în cadrul sistemului de alarmare la cutremure, în timp real, în vederea creșterii performanțelor acestuia.

Detalii