Aplicarea algoritmului de calcul pentru studii de caz
NUCLEU 2016-2017 OBIECTIVUL 1 PN 16350108 FAZA 2

Proiectul: Parametrizarea surselor seismice in cazul seismicitatii grupate in crusta si manta

Obiective

Scopul acestui studiu este analiza parametrilor de sursa si a legilor de scalare ai acestora, pentru cutremurele intermediare vrancene. Pentru parametrizarea sursei seismice s-au folosit metodele relative ale rapoartelor spectrale si deconvolutiei cu functii Green empirice, metode folosite pe larg in studiile de sursa seismica.

Rezultate

Pentru parametrizarea sursei seismice vrancene am aplicat metodele relative ale rapoartelor spectrale si deconvolutiei cu functii Green empirice pe un set de 161 evenimente vrancene de adancime intermediara care indeplinesc conditiile cerute de metodele relative (Tabelul 1 din anexa contine toti parametrii de sursa calculati).

Principalul obiectiv al acestui studiu consta in analiza proprietatilor de scalare ce caracterizeaza sursa subcrustala vranceana prin integrarea unui set extins de date, practic, toate datele pe care le avem din studiile anterioare impreuna cu datele prelucrate in cadrul acestui studiu.

Se evidentiaza ca procesul de rupere pentru cutremurele din Vrancea este rapid si eficient, atat pentru socurile moderate cat si pentru cele mari, conducand la valori mari ale caderii de de tensiune dinamice si la valori mici ale dimensiunilor sursei.

Unul dintre cele mai importante rezultate ale analizei noastre este ca relatiile de scalare momentul seismic - magnitudine, moment seismic - raza sursei si moment seismic- cadere de tensiune par a fi auto similare pe toată gama de magnitudine a setului de date analizat (2.8 ≤ Mw ≤ 7.7).

Detalii