Obiectivul fazei:
Dezvoltarea capacității de monitorizare a răspunsului subsolului la exploatare subterană de sare prin monitorizarea seismicității induse.
Rezultate preconizate pentru atingerea obiectivului fazei:
Rezumatul fazei:
Extragerea sării din subteran duce la redistribuirea stresului din zonă, putând duce la destabilizarea acesteia și la prăbușirea tavanului golurilor subterane create. Acest lucru reprezintă un hazard important care poate afecta populația și infrastructurile din apropiere.
Câmpul II, de la Ocnele Mari, este un astfel de exemplu, fiind intens exploatat din 1969, iar crearea golurilor de massive din subteran a dus la prăbușirea tavanului. Pentru a elimina acest hazard, câmpul II a fost supus unei proceduri tehnice de prăbușire controlată, monitorizată microseismic în timp real cu o rețea de 36 geofoane instalate în 12 găuri de sondă. Setul de date asociate seismicității induse de prăbușire controlată sunt importante pentru dezvoltarea și testarea metodologiei modern de monitorizare a hazardului.
Acest studiu are ca obiectiv inventarierea datelor existente, integrarea informațiilor pentru vizualizare în platforma SETTING și propunerea unei rețele microseismice (temporare) ce va face parte a unei soluții multidisciplinare de monitorizare pentru prevenirea hazardului din zone de exploatare de sare.
Rezultate obținute: